KalPa - jääkiekkojoukkue

Jos luit aikaisemman artikkelin, tiedät, että Kalevan Pallo on jääkiekkojoukkue ja myös sen, että sen historia ulottuu yli sadan vuoden päähän, jolloin Sortavalassa alettiin harrastaa ryhmäliikuntaa. Sortavala kuitenkin menetettiin sodassa Neuvostoliitolle ja urheiluseuran piti muuttaa Kuopioon. KalPan toimintaa pyörittää nykyään Hockey Oy ja sen johdossa ovat tunnetut suomalaiset jääkiekkolegendat Sami Kapanen ja Kimmo Timonen. Mielenkiintoinen piirre jääkiekkoseuran omistajuudessa on myös siinä, että kanadalainen NLH-tähti Scott Hartnell on yksi seuran omistajista. Tämä johtuu siitä seikasta, että jokainen näistä miehistä on pelannut tiimikavereina Philadelphia Flyers NHL-joukkueessa. Sortavalan Palloilijoista on tultu pitkä taival ja nykyään KalPa on tuttu näky korkeimmalla sarjatasolla, eli SM-liigassa.

KalPa pelaa lätkää ja sen kotikenttä on Niiralan Monttu Kuopiossa

KalPan parhaat sijoitukset SM-liigassa ovat hopea vuodelta 1991 ja pronssi vuodelta 2009. Samoin se valittiin vuonna 2009 Suomen parhaaksi urheiluseuraksi. KalPan historia jääkiekon ylemmissä sarjoissa alkoi vuonna 1956 kun paikallisseura KuPS ripusti varusteensa naulaan ja lahjoitti ne KalPalle. Näin Kalevan Pallo sai suoraan sarjapaikan Suomen sarjaan. Seuraavilla vuosikymmenillä se kävi useina vuosina mestaruussarjassa, mutta pelasi pääosin Maakunta ja Suomen sarjaa. Niiralan monttu, eli Kuopion jäähalli valmistui vuonna 1979, josta tuli joukkueen uusi kotikenttä. 80-luvulla Kalevan pallo pelasi ensin II. divisioonassa, mutta nousi vuosikymmenen alussa I. divisioonaan, josta nousi vuonna 1986 SM-liigaan. Jos kaudella 1990 KalPa pelasi pronssiottelussa Tapparaa vastaan ja jäi neljänneksi. Seuraavalla kaudella peliin tuli jo mukaan Sami Kapanen ja JYPin voittamisen avulla se varmisti ensimmäisen SM-mitalinsa. Vastassa oli TPS, joka voi otteluvoitot 4-1 ja KalPa saavutti historiansa parhaan tuloksen, hopean SM-liigasta. Seuraavalle kaudelle peleihin saatiin tuttu kommentaattori Jarmo Kekäläinen, joka palasi tuolloin NHL-retkeltään. Samana vuonna lopetti farmijoukkue Kiekkokilpi. Pian riveissä pelasi myös Marko Jantunen, joka oli kaarteenjälkeisessä vauhdinotossa luistimilla Suomen paras Jukka Jalosen mielestä. KalPan sponsorina toimi 90-luvulla Posti, jolloin uniformut olivat keltamustia, mutta myöhemmin sponsoriksi vaihtui Atria ja varusteet vaihtuivat valkoviherpunaisiin. Myös Petri Matikainen pelasi KalPassa 1994-1995, joka tunnetaan nykyään jääkiekkovalmentajana. Merkittävä oli myös kauden 1995-1996 vierasvoitto, joka jäi historiaan KalPan kukistettua HIFK:n 10-1. Myös nuori Olli Jokinen pelasi joukkueessa. 90-luvun loppu oli vaikeaa ja tiimi jäi runkosarjassa usein viimeiseksi. Logoakin vaihdettiin ja susi otettiin punaisen kilven tilalle.

Kalpa ja kolikkopelit ovat suosittu yhdistelmä, joka on saa jokaisen fanin tärisemään jännityksestä

Tärkeämpää kuin jääkiekko ja KalPan saavuttama pronssi vuonna 2009 pitkien vaikeuksien ja konkurssien jälkeen, on kolikkopelit ja niissä isojen voittojen jahtaaminen. Sinun ei näet tarvitse kuin laittaa virtuaalisia kolikkoja pelikoneeseen ja pyöräyttää pelikiekkoja. Tämän pyöräytyksen jälkeen saat välittömästi tietää, oletko tuhansia euroja rikkaampi. Kolikkopelit tarjoavat hyvää vastapainoa jääkiekon katselulle ja siksi rahapelien mobiilipelaaminen on erittäin suosittua myös KalPan kannattajien keskuudessa, jotka pelaavat netticasinolla Niiralan montussa puhelimillaan. KalPan peliasu on mustakeltainen ja sen logo on muuttunut vuosien aikana muutamaan otteeseen. Nykyään logona on jälleen perinteinen musta kilpi, jossa on kultainen banneri punaisilla kirjaimilla, sekä vuosiluku 1929 Kilven yläreunaa koristaa lumihiutale, joka kuvastaa seuran pohjoista sijaintia.

Kannattaa lukea myös juttu Niiralan montusta:

Menu