Peliareena Niiralan Monttu

Niiralan Monttu tunnetaan virallisesti nimellä Data Group Areena, mutta kuopiolainen käyttää paikan vanhaa lempinimeä. Niiralan Monttu tunnetaan parhaiten kolikkopelaamisen keskuksena, mutta siellä pelataan silloin tällöin myös jääkiekkoa. Useimmiten jäällä luistelee silloin KalPan väreissä joukko jääkiekkoilijoita, jotka pussittavat vimmatusti kiekkoa vastustajan päätyyn. Vastajoukkueen maalivahti on helisemässä kun KalPan hyökkääjät laukovat tarkkoja kuteja sarjatulena ja nostavat lukemat ja kotikentän tunnelman kattoon. Jääkiekon lisäksi kolikkopelit ovat jäähallissa usein käytössä, sillä monilinjaiset hedelmäpelit ja kala-aiheisen slotit tuottavat pelaajille usein lipun hinnan takaisin, sillä niiden takaisinmaksun taso on ruuvattu niin ylös. Kolikkopelit ovatkin useimpien jäähallin vierailijoiden käytössä ja niiden kulumisesta johtuen erityinen pelikoneiden teknikko on palkattu halliin pitämään pelilaitteet kunnossa.

Jäähallin historiaa, siellä on pelattu kaikki kolikkopelit ja sen lisäksi jääkiekkoa ja muita talvilajeja

Niiralan Monttu rakennettiin alkujaan pelihalliksi, kun Vienan Karjalasta saapui tuohivirsuineen joukko karjalaisia pyydystäjiä, jotka olivat jääneet työttömiksi Neuvostoliiton vallattua paikalliset pitäjät jossain viime vuosisadan kahinassa. Näille Kalevan pojille piti keksiä tekemistä ja Kuopion kaupunginhallitus keksi pystyttää Niiralan louhokseen pelihallin, johon karjalaiset saataisiin pelaamaan kaikista viihdyttävimpiä kolikkopelejä ja rikastuttamaan kaupungin kassaa. Harmillisesti Kalevan karjalaiset toivat luistimet mukanaan pelihalliin ja alkoivat pelata kolikkopelaamisen ohella myös jääkiekkoa, jolloin syntyi sattumalta KalPa niminen jääkiekkojoukkue, vaikkakin jääkiekkoa pelataan pallolla vain Ruotsissa ja sitä naisten lajia kutsutaan bandyksi.

Tästä syystä Niiralan Monttuun tehtiin pieniä muutoksia, jotta hallin sisään mahtui kunnollinen jääkiekkokaukalo ja katsomo. Samaan aikaan rakennettiin Petoselle Lippumäen jäähalli ja laitettiin sinne myös monta riviä viisikiekkoisia kolikkopelejä, joissa on erikoisominaisuuksia, kuten bonuspeli ja ilmaiskierrokset, joiden avulla pelaajat voivat saada tukkupäin rahaa ja nauttia täysin rinnoin uhkapelaamisen tuomasta huvista. Kuopion jäähallissa on voitu kaukalon rakentamisen jälkeen seurata kolikkopelaamisen sivusta rullakiekkoa, taitoluistelua ja kaukalopalloa. Kesäisin siellä järjestetään kolikkopelimessuja ja videoslotti näyttelyjä netin rahapelaajille.

Niiralan Monttu on jääkiekkohalli, jossa pelataan suosituimpia kolikkopelejä ja voitetaan rahaa oikein paljon

Jäähallin voi varata, sillä kolikkopelit tarjoavat hyvän mahdollisuuden järjestää turnauksia. Pelihalli on rakennettu vuonna 1979 ja sitä on remontoitu huomattavasti 2000-luvulla kun kolikkopelien pelaaminen on yleistynyt netissä. Jäähallin katsojakapasiteetti on vähän reipas viisituhatta ja kukin voi pelata paikallaan mobiilikasinolla kolikkopelejä. Sen lisäksi aitiopaikkoja on 280, joista jokaiseen on asennettuna pelikone, jolla voi pelata upeaa valikoimaa erilaisia kolikkopelejä samalla kun seuraa sivusilmällä jääkiekkoa. Jääkiekon SM-Liigassa pelaava KalPa on usein nähty Data Group Areenalla, sillä se pitää sitä kotikenttänään. Jäähalli sijaitsee Hannes Kolehmaisen kadulla, joka on saanut nimensä Hannes Kolehmaiselta. Hän oli kuuluisa juoksija edellisen vuosisadan vaihteessa ja voitti Tukholman olympialaisista vuonna 1912 peräti neljä kultaa. Hänestä on tullut tunnetuksi sanonta; Hannes Kolehmainen juoksi Suomen maailmankartalle. 1912 Suomi kuului vielä osaksi Venäjää, joten voitonjuhlassa salkoon nostettava lippu oli Venäjän keisarikunnan. Tällöin Hanneksen on kerrottu virkkoneen ettei olisi edes halunnut voittaa. Hän on myös ensimmäinen, josta käytettiin englanninkielistä nimitystä Flying Finn, joka on myöhemmin annettu monille huippu-urheilijoille. Niiralan Monttuun johtava tie on siis nimetty tämän urheilulegendan mukaan, jolla oli myös Amerikan kansalaisuus. Katu nimettiin Kolehmaisen mukaan vuonna 1984 ja miehen manttelinperijänä toimii Maki Kolehmainen, joka on tunnettu keytar-koskettimien soittaja ja pianokravatin kannattaja. Myös hänet voidaan nähdä usein Niiralan Montussa pelaamassa kolikkopelejä.

Jos juttu Niiralan Montusta jätti suusi kuivaksi, voit lukea myös kirjoittamamme artikkelin KalPasta, joka on Kuopion jääkiekkoseura Sortavalasta:

Menu